GYCKLARNAS AFTON

Posted: ноември 19, 2010 in Кино

„Вечерта на комедиантите“/”Sawdust and tinsel”

На 35 годишна възраст Ингмар Бергман заснема „Вечерта на комедиантите“.  Това е първият му естетически напълно издържан филм от серията, която прави дисекция на дълбините на човешкото падение и на цената, която хомо сапиенс би платил за своето жалко земно съществувване.

Западналият цирк „Алберти“ мъчително прекосява калните пътища на Швеция в началото на XX век.  Вече има и автомобили, но гладните и окъсани циркаджии разчитат на дръгливи коне.  Собственикът Алберт

Йохансон-примирен мъж на средна възраст дели фургона си със значително по-младата ездачка Ане. Когато пристигат в града, където живее бившата му съпруга Агда и сина му, Алберт се моли да остане . Жена му няма нужда от него…  Пренебрежително и обидно е отношението на директора на местния театър, от когото комедиантите искат костюми. Все пак им е разрешено да изберат.

Непостоянната и податлива на настроениата си Ане е прелъстена от местния актьор Франс. Вечерта по време на цирковия спектакъл Франс цинично предизвиква Алберт като разкрива завоеванието си… В последвалия двубой собственикът на цирка е жестоко пребит.

Йохансон обмисля самоубийство, но в последния момент прострелва изображението си в огледалото. Жертва на яростта му става цирковата мечка. През нощта фургоните продължават пътя си.  Алберт и Ане са отново един до друг тъжно усмихвайки се в своята безизходица.

Много тъжен и потресаващ е този бергманов филм. Външната простота и непретенциозност на разказаната история я правят още по-въздействаща. Изпълнителите на ролите пресъздават пределно първично неосъзната безиходица на героите си. Природата и архитектурната среда излъчват мрачна неприязън към странстващите неудачници, бляскаво заснети от дългогодишния опертор на Бергман Свен Нюквист – това е първата им съвместна продукция.

„Вечерта на комедиантите“ от 1953 година издига Ингмар Бергман на позицията на гениален кинотворец, от която той не слиза до смъртта си .

От Станислав Харизанов

Вашият коментар